7 zinnen door je communicatie als manager te verbeteren

Wanneer manager ofschoon supervisor willen je routinematig moeilijke ellende of interacties afhandelen. U moet mogelijkerwijs een negatieve beoordeling geven, of rechtstreeks en autocratisch zijn door iemand te vertellen hoe ze hen werk moeten doen, ofschoon praten aan een ondergeschikte die boos en kritisch is. Boven deze plus andere gevoelige situaties kan uw woordkeuze een substantieel verschil maken in hoe uw communicatie wordt ontvangen en bovendien begrepen.

Woorden schilderen inderdaad foto’s. Dus, hier bestaat zeven gewone alledaagse zinnen die nuttig kunnen bestaat in dat delicate situaties:

  • “Voelt iemand alternatief hetzelfde? ” Vaak aflevert een mens tijdens dezelfde personeelsvergadering een idee, een opmerking ofwel een kritiek ter sprake. De neiging is wegens direct bij die persoon binnen moeten antwoorden. Het is nochtans uitermate beslissend om binnen voorkomen deze de interactie een één-op-één discussie (of argument) werd. Vraag logisch of iemand anders gelijk denkt. Misschien wilt jullie hier erg anders mee omgaan als het louter deze mens is ofschoon wanneer de helft betreffende de arbeiders zich op dezelfde manier voelt. Jouw eigen belangstelling zou waarschijnlijk tevens anderen aanmoedigen die daarginds misschien niets mee instemmen, plus het is waarschijnlijker datgene nl.idealsvdr.com die door het team effectief worden opgelost.
  • “Vertel ooit bereid… ” Eventueel is daarginds een karwij, een situatie of dus project waarover u meer wilt uitvinden. Of soms gebeurde daar iets deze je willen weten. Heel vaak is de maximaal effectieve manier vanwege anderen bij binnenshuis moedigen om erover bij kletsen, betreffende beslist algemene, openhartige opmerking onder andere: “Vertel me hier wat dichtbij. ” Afhankelijk van hoe anderen antwoorden, moet gaan u en dan beslissen hoe u dat moet doen.
  • “Ik vind deze leuk over u ideeën ofschoon acties, maar hier zijn het opgave… ” Zoals je kritiek gaat leveren, is het heel vaak zeker goed idee vanwege u aanvankelijk bij bij segmenten over iets positiefs. Dat helpt wegens de relatie fundamenteel batig aan te houden, en maakt het mede waarschijnlijker datgene de ondergeschikte luistert plus de kritiek accepteert.
  • “Ik begrijp hoeveel je bedoelt, echter draag de hoed door mijn manager,… ” Ie concept over “hoeden dragen” zijn menigmaal redelijke handig wegens jou persoonlijke rol bij anderen binnen scheiden betreffende jou rol wanneer manager. Wanneer medearbeider plus tevens vriend, kun jou meevoelen ofwel tevens voelen onder andere je ondergeschikten. Echter jouwe rol ingeval manager zou moeten betreffende de verlangen datgene jullie bepaalde acties onderneemt ofschoon bepaalde verwachtingen door anderen hebt dat zij (en u) zich wellicht niet bij hen gemak voelen. Dichtbij langs dat verantwoordelijkheid binnenshuis verwijzen indien “het aanhebben betreffende de hoed met mijn manager”, karaf het beter aan jij is om zelfverzekerdheid te beschikken over bij het vervullen van de verantwoordelijkheden plus het beter maken aan anderen teneinde jouw acties indien hen manager binnen aanvaarden.
  • “Is daarginds nog iets deze u te zeggen hebt? ” Jouw positie wanneer manager vereist dikwijls dat je de problemen, zorgen ofwel verschillende problemen van anderen hoort. Deze inslikken ongemakkelijk, moeilijk, problematisch, onaangenaam zijn ofschoon dingen die jou al weet. De wilt mogelijkerwijs niet een heleboel merken, ofschoon wellicht weet u het al. De neiging zijn teneinde binnen zeggen: “Ik weet de al, ” ofschoon ietwat afwijkend deze aangeeft deze jouw niet wilt luisteren. Echter het is heel vaak een goed idee door de mens te beluisteren. Op deze manier zorgt u daar niet enkel voor datgene u het volle pond hoort wat u willen weten, toch dat u ook beslist bericht stuurt dat jij bereid voorkomen te luisteren.
  • “Mag ik beslist suggestie verrichten? ” Sporadisch vereist jouw taak datgene je anderen vertelt enigszins ze moeten doen. Weleens heb jou zulks inhoud niet, toch eis u enigszins richting geven in beginsel over jou expertise plus belevenis. Wanneer jullie al de autoriteit hebt, wilt u soms niets te overdreven autocratisch handelen. Als de niets aangaande de autoriteit beschikt, wilt u mogelijkerwijs datgene de mens jouw opmerkingen ernstig neemt. Bij beide voorvallen: ‘Mag ik beslist suggestie verrichten? ‘ ben een effectieve manier vanwege je punt betreffende te brengen.
  • “Mooi betwon werk. ” De geschiedenis met de psychologie leert ons datgene positieve feedback de betere motivator ben. En gezien ie feit deze de beste mensen bijna gratis toereikend lof ontvangen aan alle aspecten door hen leven, ben u belangrijk wegens krediet binnenshuis geven precies waar krediet verschuldigd is indien deze nodig is. “Mooi werk” zijn zeker eenvoudige plus effectieve manier teneinde dit te doen.
  • Tinggalkan Balasan

    Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *